ZZpitch blog waarde propositie

In de gesprekken die ik met ondernemers, freelancers en ZZP’ers in verschillende (creatieve) branches voer, merk ik dat er grote verschillen zijn in hun manier van werken. De aanpak voor het werven van nieuwe klanten, de manier van profileren, het klantcontact, iedereen werkt op zijn eigen manier. Deze “eigenheid” is vooral voor ZZP’ers en kleine ondernemingen van groot belang omdat je als klein zelfstandige geen bedrijfje kunt spelen. Jij bent het bedrijf en mensen moeten je bedrijf snappen. Toch zijn grote verschillen in het succes, zelfs bij ondernemers die (op het eerste oog) over gelijke kwaliteiten lijken te beschikken. Hoe kan dat? Is het alleen de marketing of zit er meer achter?

 

Hoe werk jij eigenlijk?

Werk jij vanuit “wat”. Vanuit “hoe” of vanuit “waarom”..? In eerste instantie lijkt er misschien weinig verschil te zijn, maar als je kijkt naar de impact van het antwoord op deze 3 vragen zie je duidelijk verschil.

Een praktijkvoorbeeld: Je bent op zoek naar een bedrijf voor de bouw van je nieuwe website. Je vraagt 3 offertes aan bij verschillende bedrijven.

Het eerste bedrijf werkt vanuit “wat”.   “Wij maken jouw wordpresswebsite voor €1000,-. Dit is inclusief logo,  meer-talenoptie, een responsive thema, stockfoto’s, 5 menu items, 10 sub-pagina’s en ondersteuning bij zoekmachine optimalisatie”.

Een tweede bedrijf werkt vanuit “hoe”. “Wij maken jouw website voor €1000,-. Wij hebben 5 jaar ervaring in verschillende branches en hebben meer dan 300 tevreden klanten en ontwikkelen alles in eigen beheer”.  

Een derde bedrijf werkt vanuit “waarom”. “Wij creëren een online beleving van je bedrijf omdat wij geloven in duurzame ontwerpen. Je onderneming verandert voortdurend en je website moet mee kunnen groeien. Voordat we een website bouwen onderzoeken we je doelgroep, je manier van werken en je budget”.

 

De impact van het werken vanuit “waarom”

De “wat”, “hoe” en “waarom” vraag zullen bij iedere ondernemer beantwoord moeten worden. De vraag is alleen in welke volgorde je het gebruikt om je bedrijf of jezelf te profileren. Als je in de communicatie met je klanten begint met de “wat” & “hoe” vraag, komt het belangrijkste item, namelijk “waarom” je iets doet op de laatste plaats. Het gevaar is dat je klant pas te laat inziet welke voordelen jij kunt bieden en afhaakt voordat je zaken kunt doen.

 

Probeer het “waarom” door te vertalen in je waarde propositie

Als je je bedrijf vanuit je klant benaderd (en niet vanuit je eigen belang) en jij jezelf de vraagt stelt waarom je doet wat je doet. Hoe zou je website, verkoopgesprek of elevator pitch er dan uitzien?

Zie je in dat je misschien te veel vanuit het “wat” & “hoe” werkt, maar vind je het moeilijk om tot de kern te komen waarom je het doet? Vul onderstaand contactformulier in, mail [email protected] of bel 020-3311436.

Groet,

Maurice van ZZPitch.

[formidable id=”6″]

 

 

Comments are closed.